ΕΚΕΣ LOGO
ΕΚΕΣ - DOG IN THE CITY PROJECT

Πάντα μετά το τέλος των διακοπών όλοι έχουμε πρόβλημα στο να προσαρμοστούμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

 

Όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας. Η ρουτίνα, οι υποχρεώσεις -επαγγελματικές και προσωπικές - κι ο ρυθμός της πόλης για να τα προλάβουμε όλα, μας προσγειώνουν τις περισσότερες φορές απότομα και δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε τις πρώτες μέρες της επιστροφής μας από τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

Ακριβώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο σκύλος μας, που δεν έχει μόνο τις δυσκολίες προσαρμογής που νιώθει ο ίδιος, αλλά και τις δικές μας δυσκολίες, οι οποίες τον επηρεάζουν άμεσα.

 

  • Ο "φευγάτος" σκύλος

 

Ας ξεκινήσουμε από τους σκύλους που δεν είχαν την τύχη να συνοδεύσουν τους ιδιοκτήτες τους στις διακοπές τους και μείνανε για φιλοξενία σε κάποια πανσιόν.

Αν ο σκύλος έχει μείνει πολλές φορές κι έχει συνηθίσει, η προσαρμογή στην καθημερινότητα είναι εύκολη.

Αν όμως είναι η πρώτη του φορά και είναι μεγάλος σε ηλικία, τις πρώτες μέρες της επιστροφής του είναι κάπως μαζεμένος και δείχνει προβληματισμένος, ενώ μετά από λίγες μέρες είναι όλα μια χαρά.

 

Είναι αυτονόητο ότι αναφερόμαστε σε πανσιόν που διατηρούνται από ευσυνείδητους επαγγελματίες και τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Αν αφήσουμε το σκύλο μας σε κάποιο φίλο ή συγγενή τον οποίο το ζώο γνωρίζει, ο σκύλος γυρίζει σπίτι εντελώς "φευγάτος" γιατί αυτό το διάστημα του έκαναν όλα τα χατίρια κι έχει ξεφύγει εντελώς από τις συνήθειές του.

 

Κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι καλό να κρατάμε ένα πρόγραμμα, έστω και χαλαρό, στην καθημερινότητα του σκύλου. Ο τετράποδος φίλος μας το έχει ανάγκη και νιώθει ασφάλεια. Φροντίστε π.χ. τα γεύματά του να είναι περίπου την ίδια ώρα, μην τον αφήνετε να παίζει με όλους τους παραθεριστές, ούτε να φεύγει και να γυρνάει όταν θέλει, αλλά ούτε και να απολαμβάνει τα μεζεδάκια που του δίνει όποιος βρεθεί μπροστά του.

  • Τα κουτάβια

 

Αν πρόκειται για κουτάβι, φροντίστε μόλις επιστρέψετε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα κανόνων υγιεινής σχετικά με το λέρωμα και ξεκινήστε την εκπαίδευσή του για να κάνετε αρμονική τη συμβίωσή σας.

Είναι ευκαιρία στο κουτάβι που δεν είχε ούτε καλές ούτε κακές συνήθειες να του ορίσετε ένα πρόγραμμα και να του μάθετε κανόνες συμπεριφοράς.

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται συνήθως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το κουτάβι έχει συνηθίσει να είμαστε πολλές ώρες μαζί του και τώρα θα μείνει μόνο του όταν εμείς επιστρέψουμε στην εργασία μας. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στο λέρωμα κι αν ο σκύλος στις διακοπές έμενε σε ανοιχτό χώρο και λέρωνε εκεί, επιστρέφοντας στο διαμέρισμα της πόλης θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα του λερώματος, κάνοντας πολλές βόλτες.

 

  • Οι ενήλικοι σκύλοι

 

Αν τα σκυλιά είναι 3-4 χρονών και συνηθίζουμε να κάνουμε διακοπές μαζί τους, μετά από λίγες μέρες όλα αποκαθίστανται, εκτός αν εμείς αρνιόμαστε να προσαρμοστούμε και μεταφέρουμε τη δυσφορία και τη νευρικότητά μας και στο σκύλο μας. Στα νεαρά σκυλιά υπάρχει μια δυσκολία μετά τη χαλαρότητα των καλοκαιρινών διακοπών. Αν περάσανε τις διακοπές τους σε ανοιχτό χώρο και συνέχεια παρέα με σας όπου ήσασταν, η αλλαγή της ρουτίνας του χειμώνα τούς πέφτει βαριά. Αρχίζουν να γαβγίζουν όταν μείνουν μόνα τους κι έχουν ανάγκη για περισσότερο παιχνίδι, άσκηση και εκτόνωση, αλλιώς εκτονώνουν την ενέργειά τους τρέχοντας μέσα στο σπίτι, γαβγίζοντας, κάνοντας ζημιές, ενώ όταν βγαίνουν βόλτα τραβάνε πάρα πολύ το λουρί τους, κι αν τα αφήσετε ελεύθερα δύσκολα επιστρέφουν σε εσάς όταν τα καλέσετε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να υπάρχει το πρόγραμμα που αναφέραμε πιο πάνω. Όταν, δε, οι διακοπές σας πλησιάζουν στο τέλος τους, φροντίστε να γίνετε λίγο πιο αυστηροί έτσι ώστε η μετάβαση στις συνήθειες της πόλης να γίνει με πιο ήπιο τρόπο. Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια των διακοπών να μη δίνετε στο σκύλο σας ό,τι περισσεύει από το φαγητό σας ή ότι μαζεύετε από τα εστιατόρια και κρατήστε τη διατροφή της πόλης, γιατί εκτός από τον κίνδυνο να τον βγάλετε απ' τη σειρά του, βάζετε σε κίνδυνο και την υγεία του.

 

  • Η ιδανική στιγμή της εκπαίδευσης

 

Αν θεωρήσουμε ότι ο σκύλος γυρνάει απ' τις διακοπές και μπαίνει σε μια "νέα" κατάσταση, μπορείτε, αν ασχοληθείτε μεθοδικά με τα προβλήματα συμπεριφοράς του, να τα ξεπεράσετε. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι ο σκύλος, κατά τη διάρκεια των διακοπών, σταμάτησε μία κακή συνήθεια, όπως π.χ. να γαβγίζει με τον παραμικρό θόρυβο, ασχοληθείτε συστηματικά και μαζί με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή είναι πολύ πιθανόν ο σκύλος να το ξεπεράσει.

Μη μπείτε σε σκέψεις του τύπου "ο καημένος είναι ακόμα υπό την επήρεια των διακοπών και θα το ξεπεράσει σε ένα-δύο μήνες", γιατί όποιες προβληματικές αντιδράσεις έχετε θα μείνουν μόνιμα. Επίσης, αν ο σκύλος είναι κουτάβι, το τέλος των διακοπών είναι η ιδανική φάση για εκπαίδευση. Ευκαιρία να τα μάθει όλα απ' την αρχή και εσείς κι αυτός. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των σχολείων.

Επίσης, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας και να κάνετε τις προληπτικές εξετάσεις για λεϊσμανίαση και ερλιχίωση, ιδιαίτερα αν έχετε πάει μεγάλης διάρκειας διακοπές σε τοποθεσίες με πολλά κουνούπια ή τσιμπούρια.

 

Είναι σίγουρο ότι μετά τις διακοπές, άνθρωποι και σκύλοι δυσκολεύονται να μπούνε πάλι στη ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλά δυστυχώς είναι αναγκαίο γιατί οι διακοπές μας διαρκούν μόνο λίγες μέρες και ο υπόλοιπος χρόνος είναι η ρουτίνα.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγράφη, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΙΜΟΥ 19, ΑΛΙΜΟΣ

DOG IN THE CITY LOGO

Τηλ. 210-9844772

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ®

ΛΕΩΦ. ΑΛΙΜΟΥ 19

ΤΚ. 174-55, ΑΛΙΜΟΣ

follow EKES @ social media

......................................................

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Copyright © 2018 DOG IN THE CITY - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ® All Rights Reserved  |  Οροι Χρήσης

Τηλ. 210-9844772

info@doginthecity.gr