ΕΚΕΣ LOGO
ΕΚΕΣ - DOG IN THE CITY PROJECT
  • ΑΡΘΡΑ | To Stress του Αποχωρισμού

Δεν μπορεί να μείνει μόνος του;

 

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να περνάει μια αντίληψη ότι όποτε ο σκύλος αντιδρά με τρόπο που δεν μας αρέσει πιέζεται ψυχολογικά και έχει stress.

Το ίδιο συμβαίνει και εν μέρει με το περίφημο stress του αποχωρισμού ή αλλιώς "αν τον αφήσω σπίτι μόνο του γαβγίζει ασταμάτητα ή κάνει ζημιές".

 

Σε μερικές περιπτώσεις όπου ο σκύλος μόλις φεύγουμε κλαίει ή ουρλιάζει σαν λύκος, ξύνει την εξώπορτα για να φύγει, κάθεται στην "φωλιά" του τρομαγμένος, δαγκώνει ή γλύφει τα πόδια του, μπορούμε να πούμε ότι ισχύει ο όρος stress αλλά και εδώ όχι πάντα γιατί μερικά σκυλιά χρησιμοποιούν όλες αυτές τις αντιδράσεις για να μας εκβιάσουν και να μας χειριστούν όπως θέλουν.

Στο κείμενο αυτό θα ασχοληθούμε γενικά με έναν σκύλο που δεν μένει μόνος του, χωρίς να δώσουμε σε αυτό κανένα ορισμό.

 

  • Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη μέρα στο σπίτι σας.

 

  1. Αν το πάρετε από κάποιον εκτροφέα το σκυλί χάνει την μαμά του και τα αδελφάκια του, αλλάζει περιβάλλον και πρόγραμμα και νιώθει ανασφαλές.

  2. Αν το υιοθετήσετε από τον δρόμο, σε άλλες περιπτώσεις αντιδρά γιατί νιώθει περισσότερο πιεσμένο και περιορισμένο και σε άλλες νιώθει ασφαλές και είναι ήσυχο.

  3. Από τα Pet Shop στις περισσότερες περιπτώσεις το σκυλί ήδη έχει νιώσει την πίκρα της γυάλας και έρχεται σπίτι πιο άνετο.

 

 

  • Τι πρέπει λοιπόν να προσέχετε τις πρώτες μέρες:

 

  1. Μην πάρετε μερικές μέρες άδεια για να "στρώσετε" το κουτάβι, γιατί θα συνηθίσει και όταν αρχίσετε να λείπετε θα σας ψάχνει φωνάζοντας.

  2. Όταν είστε στο σπίτι μην το έχετε συνέχεια αγκαλιά ή ασχολείστε συνεχώς μαζί του γιατί μόλις σας χάνει θα "τρελαίνεται".

  3. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και με τον ύπνο πάνω στο κρεββάτι σας. Φροντίστε ακόμα και τις ώρες που βρισκόσαστε εκεί να το απομονώνετε σε κάποιο δωμάτιο για λίγη ώρα και το μυστικό είναι να ξέρει ότι θα γυρίσετε, ώστε να νιώθει σίγουρο.

  4. Βάλτε από την πρώτη στιγμή το κουτάβι στο καθημερινό σας πρόγραμμα και τον πρώτο καιρό όταν το αφήνετε μόνο του αφήστε ανοιχτό το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση για να νιώθει παρέα.

  5. Αποφύγετε τα πολλά χάδια και αποχαιρετισμούς με μεζεδάκια καλοπιάσματος, δώστε ένα χάδι χαιρετήστε και φύγετε κάτι που θα κάνετε για πολλά χρόνια.

  6. Τις πρώτες μέρες αφήστε το κουτάβι σε περιορισμένο χώρο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, να μην φάει κάτι όπου και ζημιά θα κάνει αλλά μπορεί να πάθει και ατύχημα καταπίνοντας οτιδήποτε.

  7. Αν δεν εργάζεστε, να λείπετε σκόπιμα για κάποια χρονικά διαστήματα και όταν επιστρέφετε δώστε χάδια και παίξτε μαζί του.

 

Στα πιο μεγάλα σκυλιά και ιδιαίτερα στα ενήλικα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Εδώ έχουμε να διορθώσουμε λάθη κυρίως δικά μας ή αν έχει υιοθετηθεί ο σκύλος μας από τον δρόμο, λάθη άλλων. Βέβαια για να φτάσουμε στην προβληματική αυτή συμπεριφορά, πρέπει να βοηθάει και ο χαρακτήρας του σκύλου

 

  • Ας δούμε πως εκδηλώνεται το πρόβλημα.

Γάβγισμα που πολλές φορές καταλήγει να ουρλιάζει σαν λύκος ή να κλαίει με λυγμούς, ξύνει την πόρτα να βγει έξω, δαγκώνει ή γλύφει τα πόδια του και προκαλεί προβλήματα στο τρίχωμά του, αφοδεύει ή ουρεί μέσα στο σπίτι, καταστρέφει ότι βρει και σε μερικές περιπτώσεις συγκεκριμένα αντικείμενα (Μαξιλάρια, παπούτσια κ.α.), προσπαθεί να πηδήξει τον φράκτη του σπιτιού για να μας βρει και πολύ σπάνια να πηδήξει από το μπαλκόνι και τέλος κάθεται μπροστά στην πόρτα και δεν μας αφήνει να φύγουμε δαγκώνοντας μας ή χοροπηδώντας επάνω μας. Μπορεί να εκδηλώνει ένα από όλα αυτά, αλλά και να συνδυάζει δυο ή περισσότερα.

 

  • Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι;

  •  Όλοι αυτοί που αναφέραμε για τα κουτάβια.
  • Να αφήνετε μονίμως κάποιον να το προσέχει και να ασχολείται μαζί του.
  • Αν ζούσε μαζί με κάποιον άλλο σκύλο και αυτός έφυγε ή πέθανε και έτσι έχασε την παρέα του.
  • Μετά από κάποιο μεγάλο διάστημα που έμενε κάποιος σπίτι μας και συνήθισε μια μόνιμη παρουσία.
  • Αλλαγή κατοικίας κυρίως αν μεταφερθείτε από μονοκατοικία με αυλή, σε διαμέρισμα.
  • Αλλαγή προσώπων στην οικογένεια (φεύγει ή έρχεται κάποιος και μένει μαζί μας).
  • Μετά από διακοπές που τον έχουμε πάρει μαζί μας και είμαστε συνέχεια παρέα.
  • αν έχουμε φύγει και δεν τον έχουμε πάρει μαζί αλλά τον έχουμε αφήσει σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων ή σε κάποιο φίλο μας.
  • Μετά από ζευγάρωμα στα αρσενικά και μετά από την απομάκρυνση των κουταβιών από ένα θηλυκό που έχει γεννήσει.
  • Μετά από κάποια αρρώστια που το περιποιούμαστε και είμαστε συνέχεια από πάνω του.
  • Τέλος, από την υπερβολή και την ανασφάλεια μας να μας ψάχνει συνεχώς ο σκύλος μας και να του φωνάζουμε μέσα στο σπίτι το όνομά του, για να έρχεται δίπλα μας, χωρίς να τον αφήνουμε μόνο του να παίξει, μήπως πάθει κάτι και έτσι τον βάζουμε κάτω από μια γυάλα υπερπροστασίας και πολλές φορές γίνετε φοβικός (αν είναι κάποιο αδέσποτο υιοθετημένο νιώθει ότι χάνει την ελευθεριά του και θέλει να φύγει).

Αποτέλεσμα υποφέρουν οι γείτονες, υποφέρει πολλές φορές ο σκύλος σας, υποφέρετε και εσείς γιατί τον λυπόσαστε αλλά λυπόσαστε και τους γείτονες και το σπίτι σας, που κάθε τόσο θέλει ανακαίνιση, δηλαδή δεν περνάει κανένας καλά.

 

Δεν επιτρέπεται το ξύλο. Mε το να ανοίξετε την πόρτα και να το χτυπήσετε σε καμιά περίπτωση δεν θα λυθεί το πρόβλημα σας.

Απαγορεύονται τα αυτόματα ηλεκτρικά κολάρα, όπου όταν ο σκύλος γαβγίζει προκαλούν αυτόματα ηλεκτροσόκ και φυσικά δεν χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις για αυτό. Παράλληλα, κάποια κολάρα που ψεκάζουν μυρωδιές ή ότι άλλο αποδίδουν σπάνια και συνήθως είναι πετάμενα χρήματα.

Συνήθως σκυλιά με τέτοια προβλήματα έχουν γενικότερα προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία πρέπει να δουλευτούν στο σύνολο τους και όχι ένα ένα επιμέρους.

Υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι για να βγουν το βράδυ φωνάζουν την μητέρα τους να κάνει dogsitting, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν καταφέρει να μένει ο σκύλος ήσυχος στο αυτοκίνητο και τον κουβαλάνε παντού μαζί τους, όπου τον αφήνουν μέσα εκτός από τα καλοκαίρια. Επίσης υπάρχουν οικογένειες που κανονίζουν να πηγαίνουν διακοπές με βάρδιες για να μην μείνει ο σκύλος μόνος του. Κάποιοι χρησιμοποιούν ένα κόκκαλο για να μασουλάει και να περνάει την ώρα του που είναι και το πιο λογικό εάν αποδίδει.

Τα σκυλιά αυτά χρειάζονται την συμβουλή του εκπαιδευτή που μπορεί να είναι διαφορετική κατά περίπτωση, ανάλογα τον σκύλο και τον ιδιοκτήτη, είναι κάτι που θέλει προσπάθεια αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

Απαγορεύεται ρητώς η αντιγράφη, αναπαραγωγή, διανομή, δημοσίευση και κυκλοφόρηση με οποιοδήποτε τρόπο του παρόντος Άρθρου (μέρος, τμήμα ή σύνολο αυτού)  χωρίς την έγγραφη συναίνεση-άδεια του υπογράφοντα και εκδότη και σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο συμπεριλαμβανομένου των κοινωνικών δικτύων, προσωπικών blog, ιστότοπους ομάδων, οργανώσεων, και πάσα ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΙΜΟΥ 19, ΑΛΙΜΟΣ

DOG IN THE CITY LOGO

Τηλ. 210-9844772

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ®

ΛΕΩΦ. ΑΛΙΜΟΥ 19

ΤΚ. 174-55, ΑΛΙΜΟΣ

follow EKES @ social media

......................................................

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Copyright © 2018 DOG IN THE CITY - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ ® All Rights Reserved  |  Οροι Χρήσης

Τηλ. 210-9844772

info@doginthecity.gr